Bespaar tot 30%  

Kozijnen en tocht

Kozijnen en tocht

U herkent wellicht het volgende wel: u heeft het gevoel dat de verwarming telkens een graadje hoger gezet moet worden. Dat niet alleen, u heeft ook het idee dat de thermostaat steeds langer op die hogere stand gezet moet worden om het gevoelsmatig aangenaam warm te krijgen. En toch blijft het koud en kil in huis. Welnu, grote kans dat u het probleem heeft van kozijnen en tocht die binnenkomt. We gaan er hieronder nader op in waar dat aan kan liggen en belangrijker, hoe het zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen is.

Correct monteren

Het klinkt eenvoudig, maar simpel is het niet. Om kozijnen en tocht te voorkomen zal allereerst het kozijn op een juiste manier gemonteerd moeten worden. Tenzij je zelf een fervent doe-het-zelver bent is dit een klus voor de vakmensen, zij weten hoe je bij het plaatsen kozijnen en tocht kunt tegengaan. Ook een goede isolatie is daarbij zeer belangrijk. Of de professional nu pur gebruikt of welk isolatiemateriaal dan ook, hij of zij zal alle kennis in huis hebben voor het foutloos plaatsen en isoleren van kozijnen en tocht buitenshuis te houden.

Ventilatie is wel nodig

Zorg wel dat je huis blijft ‘ademen’ en isoleer het niet helemaal dicht. Bewoners, dieren en planten produceren elke dag veel vocht, denk hierbij ook aan het koken en douchen. Vocht dat het huis uit moet kunnen en niet in de muren gaat zitten. Daarnaast moet vervuilde lucht weg kunnen en frisse het huis in kunnen. Overigens heeft die zuivering niks te maken met kozijnen en tocht: u kunt ventilatiestrips en roosters gebruiken voor een goede luchtverversing.

Een raam op de tochtstand zetten

Hout onderhevig aan slijtage

Ondanks een goed gemonteerd en geïsoleerd vensterraam kan het euvel van kozijnen en tocht nog steeds voorkomen. Een mogelijke oorzaak is dan de onderhevigheid aan slijtage, vooral met hout. Op de lange duur gaat hout rotten en kunnen gaten ontstaan, met als resultaat: kapotte kozijnen en tocht die binnenstroomt. Elk jaar zult u de kozijnen grondig moeten reinigen. Gedurende het hele jaar wordt het kozijn blootgesteld aan weer en wind, regen en sneeuw, stof en zand. Door het jaarlijks schoon te maken wordt de kans op houtrot verkleind en daarmee ook de kans op kapotte kozijnen en tocht als gevolg. Eens in de vijf jaar is het van belang om de houten kozijnen een nieuwe verflaag te geven, om dezelfde reden: de kans verkleinen op ‘rotte’ kozijnen en tocht als resultaat.

Bij kunststof, evenals aluminium, is van slijtage bijna geen sprake. Als u jaarlijks schoonmaakt en een laagje wax toebrengt blijft vuil afgestoten worden en blijft het tientallen jaren in goede ‘gezondheid’, zonder kans op kozijnen en tocht.

Wanneer u het onderhoud en de schoonmaak jaarlijks bijhoudt merkt u vanzelf oneffenheden en mogelijke oorzaken voor kozijnen en tocht die daardoor in huis komt. Bij een klein euvel kunt u overwegen een reparatie uit te (laten) voeren. Is het probleem echt serieus van aard dan zal het kozijn vervangen moeten worden.