Bespaar tot 30%  

Kozijnen schoonmaken

Het belang van kozijnen schoonmaken

Het belang van onderhoud en schoonmaak geldt eigenlijk voor alles in het leven. Het komt de kwaliteit ten goede en verlengt de levensduur. Kozijnen schoonmaken vormt daar geen uitzondering op. Sterker nog, onderhoud en reiniging is een essentieel, blijvend en terugkomend fenomeen, vooral gezien het feit dat een kozijn dag en dag uit aan van alles is blootgesteld. Van zon tot regen, van wind tot sneeuw, van insecten tot zand en van stof tot hitte. Niet alleen houd je de kozijnen mooi en schoon, het voorkomt beschadigingen en een vroegtijdig stuk gaan.

Wat (niet) te gebruiken

Gebruik nooit een schuurspons of een reinigingsmiddel met schurende werking, dit zorgt namelijk voor krassen en beschadigingen. Gebruik bij het kozijnen schoonmaken ook geen bijtende middelen (op basis van zuur, bleek of chloor bijvoorbeeld). Gebruik daarentegen een ‘zachte’ zeep met een vaatdoek of zachte spons. Zorg dat u bij het kozijnen schoonmaken altijd goed naspoelt met water, zodat alle zeepresten wegspoelen en er geen vuiligheid achterblijft. Gebruik bij bepaalde materialen een wax ter bescherming. U leest hieronder waar dit precies van toepassing is.

Bij het kozijnen schoonmaken gaat het vooral om de buitenkant, die heeft het immers het zwaarst te verduren. Maar vergeet u niet dat de bewegende delen van het hang- en sluitwerk ook dicht kunnen slibben met vuil, stof en insecten. Hetzelfde geldt voor de kozijnopeningen, ook die kunnen dicht komen te zitten door troep en viezigheid met alle nadelige gevolgen van dien. Verder hangt het bij het kozijnen schoonmaken ook af van het materiaal van het kozijn.

Een vrouw bij het raamkozijn

Kozijnen schoonmaken

Hout is het meest onderhevig aan slijtage. Het belang van reinigen is daardoor van de gebruikte materialen grootst. Jaarlijks reinigen met een zachte zeep en een doek, en goed naspoelen met water. Eens in de vijf jaar is het nodig dat u de houten kozijnen ook opnieuw verft. Eerst licht opschuren tegen oneffenheden en dan verven. Als u dit alles goed bijhoudt wordt houtrot zo veel mogelijk voorkomen.

Kunststof kozijnen vergen relatief weinig onderhoud. Eens per jaar schoonmaken met een sopje lauw water en een zachte spons of doek is al voldoende. Ter extra bescherming en om het vastplakken van stof en vuil te voorkomen is het verstandig de schoonmaak af te ronden met het aanbrengen van een wax (let u wel op dat deze wax geschikt is voor kunststof kozijnen).

Net als kunststof kozijnen hoeft een aluminium kozijn ook niet intensief onderhouden te worden. Aluminium kozijnen schoonmaken op jaarlijkse basis is voldoende voor jarenlang plezier. Ook hier kunt u overwegen na het schoonmaken een waxlaag aan te brengen zodat stof, vuil en zand beter worden afgestoten.

Maar niets blijft voor altijd

Hoe goed u zich ook aan de ‘schoonmaakregels’ houdt, uiteindelijk heeft alles een houdbaarheidsdatum. Ooit zult u een reparatie of vervanging van een kozijn moeten overwegen. Maar door kozijnen schoonmaken serieus te nemen heeft u wel veel langer profijt van uw kozijn, of dat nu van hout, kunststof of aluminium is gemaakt.