Bespaar tot 30%  

Kozijnen vervangen

Kozijnen vervangen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u kozijnen moet vervangen. Alle is aan ouderdom onderhevig, zo ook uw kozijn. Het materiaal en onderhoud bepalen in grote mate de levensduur en als er niet meer te repareren valt rest u niets anders dan de kozijnen vervangen. Ook bij beschadigingen, hoe ook ontstaan, komt de overweging tot vervangen van de kozijnen aan de orde.

Consequenties bij het niet vervangen van kozijnen

Ervan uitgaande dat het echt nodig is, zult u rekening moeten houden met negatieve gevolgen wanneer u uitstelt de kozijnen te vervangen. De ondersteuning die het kozijn aan de ruit geeft wordt minder, waarmee de kans op ruitschade toeneemt. Daarnaast kan het niet vervangen van kozijnen grote gevolgen hebben voor uw energierekening: een kapot kozijn veroorzaakt al snel tocht en vocht met als resultaat dat u de verwarming flink hoog moet houden, maar er veel warmte en energie ‘ontsnapt’.

Neem in uw overweging uw veiligheid mee. Oudere, versleten kozijnen zijn inbraakgevoelig. Met een nieuw kozijn maakt u het de dieven in ieder geval een stuk lastiger en zullen ze wellicht uw huis voorbij lopen. Mocht u een relatief oud huis hebben dan is de kans aanwezig dat het beschadigd kozijn enkel glas heeft. Kozijnen vervangen en meteen dubbel glas plaatsen gaan uw energierekening flink doen laten dalen.

Het vervangen van de kozijnen

Esthetisch

Wat wellicht ook nog kan meespelen bij uw gedachte om de kozijnen te vervangen is de nieuwere uitstraling die het uw huis zal geven. Dat kan zijn om uw eigen woongenot te verhogen, maar het zou zo maar kunnen dat u overweegt het huis een keer te verkopen. Oude, versleten kozijnen zijn dan, op zijn zachtst gezegd, geen lokkertje voor een eventuele koper. Maar bij het vervangen van kozijnen krijgt uw huis een opkikker die wellicht de toekomstige kopers over de streep kan trekken.

Dit is afhankelijk van het materiaal dat u wenst. Kunststof kozijnen zijn het goedkoopst, gevolgd door houten kozijnen. Als laatste, en duurste optie kunt u kiezen voor een aluminium kozijn. Let wel goed op dat u niet meteen de eerste de beste offerte accepteert. Ervaring heeft ons geleerd dat bij het vervangen van kozijnen, van welk materiaal dan ook, er veel verschil zit in de prijs van hetzelfde product. Die prijsverschillen berusten dus puur en alleen op de marge die de leverancier uiteindelijk overhoudt. Oriënteert u zich eerst grondig alvorens u tot de finale beslissing komt met wie u in zee gaat.

Materialen kort samengevat

Bij de keuze tot kozijnen vervangen helpt het kleine overzicht hieronder u wellicht om tot het juiste alternatief te komen.

  • Kunststof kozijnen hebben de laagste aankoopprijs en hebben niet veel onderhoud nodig, in vele kleuren beschikbaar
  • Aluminium kozijnen zijn het kostbaarst, maar zijn gemaakt van sterk materiaal met weinig onderhoud en ook verkrijgbaar in vele kleuren
  • Houten kozijnen zitten er qua prijs tussenin, zijn in onderhoud het meest bewerkelijk, maar hebben wel een natuurlijk warme uitstraling.

De prijs, de ‘look’, het onderhoud, persoonlijke smaak en voorkeur, uiteindelijk is de keus aan u.