Kozijnen: kostbaar maar zeer duurzaam

Het vervangen van de kozijnen in je woning is een vrij kostbare aangelegenheid. Zet voor het kopen van nieuwe exemplaren eens rustig alle opties op een rijtje. Je wil namelijk uiteindelijk net die kozijnen aanschaffen, die ook echt het beste bij je woning passen. Kunststof kozijnen zijn in Nederland verreweg het populairst. Dit komt voornamelijk door de duurzaamheid van het kunststof en het weinige onderhoud dat het kunststof nodig heeft. 

Soorten

Naast kunststof, zijn er nog een aantal andere materialen voor kozijnen mogelijk. Zo heb je de goedkope zachthouten kozijnen en de rustieke hardhouten kozijnen. Ook zijn er kozijnen van het sterke aluminium en nog sterkere staal. Deze materialen hebben allemaal hun eigen voordelen. Zo is staal erg brand- en inbraakwerend. Kies daarom een materiaal dat het beste bij je huis en je toekomstplan past. 

Stijl

Kozijnen hebben een belangrijk aandeel in het aanbeeld van je huis. Met kozijnen is het daardoor mogelijk je huis een andere look te geven. Houten kozijnen zorgen voor een warme en authentieke stijl. Aluminium en staal creëren op hen beurt weer een strakke of industriële stijl. Kijk goed naar de stijl van het huis en naar je persoonlijke stijl. Het kan namelijk juist erg mooi zijn om in een authentiek huis een industrieel element toe te voegen. Laat je dus niet beperken tot één bepaalde stijl, maar laat je inspiratie de vrije loop en ga mixen. Let bijvoorbeeld op wanneer je een dakkapel hebt, welke type kozijnen je er bij wilt hebben.

Kleur

Je hebt meestal een vrije keuze in de kleur van de kozijnen. In het straatbeeld vinden we tegenwoordig dan ook vele kleuren terug. Wil je echter gaan voor een tijdloze kleur? Kies dan altijd voor witte of crème kleurige kozijnen. Deze raken nooit uit de mode. Wat een eventuele verkoop van je huis in de toekomst een stuk makkelijker zal doen verlopen. 

Wil je meer informatie over soorten kozijnen er zijn? Op aannemersspot vind je de laatste trends over wonen en verbouwen.