Informatie over onderdelen kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden niet kant en klaar gemaakt. De kozijnen bestaan uit verschillende onderdelen die in elkaar gezet moeten worden. Dit gebeurt pas nadat u als klant de kozijnen heeft besteld en wanneer de afmetingen van de te plaatsen kozijnen bekend zijn bij de leverancier. Het voordeel van dit werken met losse onderdelen is dat het reparatie en vervanging gemakkelijker maakt. Als een deel van uw kozijn bijvoorbeeld kapot is, betekent dit niet automatisch dat uw gehele kozijn vervangen moet worden.

Verschillende kozijnprofielen

Leveranciers van kozijnen leveren alleen het profiel van het kozijn. Verschillende leveranciers ontwikkelen zelf hun kozijnprofielen, elk met hun eigen prijs, kwaliteit en technieken. De meeste kozijnprofielen zijn echter verdiepte profielen, waarmee de aansluiting en kwaliteit sterk verbetert is ten opzichte van de ouderwetse vlakke profielen. Er zijn zowel in het binnenland als in het buitenland veel verschillende leveranciers van kozijnen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor kozijnen uit Duitsland, of u kunt voor een Nederlands merk gaan. Kijk voor meer informatie over leveranciers van kozijnen eens op de verschillende vergelijkingssites en informatiepagina’s.

Kozijnen kopen

Wanneer u een leverancier van kunststof kozijnen heeft gekozen en u heeft de juiste dealer gevonden, dan kunnen uw kozijnen op maat gemaakt worden. Kozijnen bestaan in de basis uit het profiel, het glaswerk en het hang- en sluitwerk, dus de scharnieren. Indien gewenst, kunt u uw kunststof kozijnen laten uitbreiden met bijvoorbeeld een bovenraam. Ook in het hang- en sluitwerk zelf is variatie mogelijk. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een valraam, een draai/kiepraam of een schuifraam. Afhankelijk van uw wensen zal uw dealer een prijs berekenen voor het maatwerk.

Onderdelen herstellen en vervangen

Het kan helaas gebeuren dat uw kunststof kozijnen beschadigd raken. Een reparateur moet in dat geval de schade opnemen en bepalen wat er moet gebeuren. Bij kleine beschadigingen kunnen onderdelen eenvoudig hersteld worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld met het opvullen en lakken van krasjes en kleine beschadigingen. Dit wordt spotrepair genoemd. Bij grotere schade dient er gesaneerd te worden, waarbij er grote onderdelen van het raam hersteld worden, bijvoorbeeld door het vernieuwen van de folie.

In het ergste geval kunnen zwaar beschadigde onderdelen niet meer gerepareerd worden. Deze moeten dan worden vervangen. Het is dan raadzaam om eerst een offerte op te vragen bij de dealer die de ramen gemonteerd heeft. Vooral bij oudere ramen is het soms moeilijk om de juiste onderdelen te vinden. het vervangen van bepaalde onderdelen kan in dat geval soms duurder uitpakken dan het vervangen van het gehele raam. Gelukkig komt het niet zo heel vaak voor dat onderdelen zo zwaar beschadigd raken dat ze moeten worden vervangen. En het moeten vervangen van een geheel raam komt ook zelden voor. Zoek altijd wel goed uit hoeveel een reparatie u gaat kosten, zodat u zelf de beste optie kunt kiezen.