Bespaar tot 30%  

Reparatie kunststof kozijnen

Reparatie van kunststof kozijnen

De meeste schade aan kunststof kozijnen is niet al te groot en kan vaak gerepareerd worden door een vakman. Soms kunt u de reparatie zelfs gewoon zelf doen. Dit is mogelijk wanneer de schade klein is en u zelf redelijk handig bent. Wat kan er allemaal mis zijn met uw kozijnen en hoe gaat u om met de reparatie van kunststof kozijnen?

Zelf repareren of laten doen?

Eenvoudige beschadigingen kunt u in principe zelf repareren. Doe dit echter alleen als u weet wat u doet. Een slechte reparatie kan de schade alleen maar erger maken, waardoor er alsnog een vakman aan te pas moet komen. Uiteindelijk zult u dan meer geld en tijd kwijt zijn dan wanneer u direct al iemand had ingeschakeld.

Het repareren van kunststof kozijnen is geen eenvoudige klus en kan eigenlijk het beste worden overgelaten aan een vakman. Alleen kleine krasjes zijn goed zelf te repareren. U kunt hiervoor complete reparatiesets kopen bij de bouwmarkt. Deze zijn al vanaf 20 euro verkrijgbaar. Als u, na het laten plaatsen van uw kunststof kozijnen, nog garantie heeft van de leverancier, dan moet u daar natuurlijk altijd gebruik van maken. Een reparatie zal u anders tussen de 120 en 140 euro per uur kosten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort schade en van de persoon die u inhuurt om uw kozijnen te repareren.

Verschillende soorten schade

Er zijn verschillende soorten beschadigingen mogelijk aan uw kozijnen. Ze kunnen zijn gaan verkleuren, er kunnen scheurtjes in het kozijn zitten en ook piepende scharnieren worden tot schade gerekend. Bij reparatie maken we een onderscheid tussen spotrepair en saneren. Bij spotrepair (de naam zegt het al) wordt alleen de plek van de schade gerepareerd. Deze behandeling is gebruikelijk bij kleine beschadigingen van tot 5 centimeter. Denk hierbij aan scheurtjes, krassen of boorgaten. De beschadigde plek wordt meestal opgevuld met PVC-was of kunsthars en de plek wordt vervolgens afgelakt. Na reparatie ziet u niets meer van de plek. Saneren gebeurt bij grote schade, wat meestal verkleuringen betreft. De verkleurde folie wordt dan in z’n geheel verwijderd en vervangen door een nieuw, zelfklevend folie.

Voorkom schade met goed onderhoud

Wanneer u uw kozijnen goed schoon en onderhouden houdt, is de kans op schade kleiner. Maak uw kozijnen regelmatig schoon met warm water en mild schoonmaakmiddel. Twee keer per jaar kunt u de kozijnen in de was zetten, om ze te beschermen tegen vuil en kleine beschadigingen. Ook is het belangrijk dat u het hang- en sluitwerk regelmatig controleert. Houdt de scharnieren schoon en behandel ze met een speciale spray. U kunt hier bijvoorbeeld teflonspray voor gebruiken.

In het slechtste geval is de schade aan uw kozijn niet meer te repareren, of een reparatie gaat u zoveel kosten dat het beter is om een nieuw kozijn te laten plaatsen. Kijk in dat geval eens op de vergelijkingswebsites voor goede aanbiedingen en vrijblijvende offertes.