Bespaar tot 30%  

Kunststof kozijnen veilig

Zijn kunststof kozijnen veilig?

Oost west, thuis best. Niet voor niets een van de bekendste gezegden in Nederland. Vrij vertaald betekent het zoiets als: er gaat niets boven de gezelligheid, de behaaglijkheid, geborgenheid en vertrouwdheid van je eigen thuis. Vertrouwdheid ligt dicht bij het woord vertrouwen en dat is wat je, voor onbekommerd wonen, wilt hebben in je huis: vertrouwen in de veiligheid die het huis je biedt.

Het aantal inbraken lag vorig jaar op gemiddeld 175 per dag lag, over heel 2014 dus bijna 65.000 inbraken. En een aanzienlijk deel van die inbraken vond plaats door beschadigde of verouderde kozijnen. Een veel gestelde vraag die wij horen is dan ook: zijn kunststof kozijnen veilig? Op de vraag: ‘zijn kunststof kozijnen veilig?’ gaan we hier nader in. U zult die vraag vaak gesteld zien staan in dit artikel; het is van wezenlijk, zo niet, levensbelang en dat willen we op die manier benadrukken.

Tegen brand en inbraak

Veilig tegen brand: Ja, kunststof kozijnen zijn door hun samenstelling moeilijk ontvlambaar. Daarnaast heeft een kunststof kozijn een zelfdovende eigenschap. Tegen vuur en brand zijn kunststof kozijnen dus erg veilig.

Veilig tegen inbraak: Ja, kunststof kozijnen hebben een aantal specificaties die uitermate veilig en geschikt zijn tegen inbraak. Ze hebben een meerpuntssluiting en hebben inbraakwerende sluitnokken. Daarnaast zou het een veilige gedachte moeten zijn dat de scharnieren, sloten en ‘klinken’ op metaal worden bevestigd. Dat kunststof kozijnen veilig zijn komt onder meer ook doordat de kozijnen verstevigde hoekpunten hebben.

Glas

Bij glas denken we vaak meteen aan breekbaar, maar we hebben het hier niet over een kristallen champagneglas. Kunststof kozijnen zijn veilig gemaakt tegenwoordig. U kunt kiezen voor dubbel glas, gelaagd glas (dubbel glas met een veiligheidsfolie ertussen) of veiligheidsglas. Allen dragen zeer wel bij aan uw veiligheid.

Vergeleken met hout en aluminium: zijn kunststof kozijnen veilig?

Kunststof (en aluminium) kozijnen zullen minder snel vlam pakken dan houten kozijnen, maar de verkolende werking van hout heeft een brandvertragend gevolg. Brandvertragend (hout) geeft een minder veilig gevoel dan zelfdovend (kunststof), dus in vergelijking met hout zijn kunststof (en aluminium) kozijnen zeer zeker veilig.

Keurmerk: zijn kunststof kozijnen veilig? Mensen zoeken vaak de ultieme bevestiging in een soort van keurmerk. Met betrekking tot de vraag of kunststof kozijnen veilig zijn en of daar ook een keurmerk voor te verkrijgen is kan in ieder geval bevestigend geantwoord worden. Er is een zogeheten PKVW, wat staat voor Politiekeurmerk Veilig Wonen. Met dit keurmerk worden kunststof kozijnen gecontroleerd op duurzaamheid alsook op gevoeligheid voor inbraak. Daar zijn allerlei voorschriften voor. Je krijgt het keurmerk wanneer aan alle eisen voldaan is(van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw) met betrekking tot het hang- en sluitwerk. Wanneer u kunststof kozijnen aanschaft die voldoen aan het PKVW en ook volgens die richtlijnen zijn gemonteerd kunt u met een geruster hart wonen.

Dus, zijn kunststof kozijnen veilig? De antwoorden die we u hierboven hebben gegeven met betrekking tot verschillende onderwerpen en materialen in relatie tot veiligheid is volmondig: Ja.