Bespaar tot 30%  

Opties kozijnen

Wat zijn de opties voor uw nieuwe kozijnen?

Het aanschaffen van nieuwe kozijnen is een klus waar veel bij komt kijken. U moet de afmetingen van uw ramen weten, weten wat u maximaal wilt investeren, u moet de mogelijkheden met betrekking tot uw woning onderzoeken en u moet natuurlijk uitzoeken wat voor soort kozijnen u wilt. Er zijn tegenwoordig veel verschillende opties wat betreft kozijnen, waardoor het niet altijd even makkelijk is om een keuze te maken. Het is bijvoorbeeld niet genoeg om alleen de keuze tussen hout, kunststof of aluminium te maken.

Houten, aluminium en kunststof kozijnen

Van oudsher zijn kozijnen van hout. Deze optie heeft iets aan populariteit in moeten boeten met de komst van aluminium en kunststof kozijnen. Veel mensen kiezen echter nog steeds voor hout: het is sfeervol, authentiek, gaat erg lang mee (zo’n 75 jaar) en het kan bewerkt worden naar eigen wens. Hout is echter minder isolerend dan kunststof, duurder en het heeft veel onderhoud nodig; elke vijf jaar dient het houtwerk opnieuw gelakt te worden.

Met de komst van aluminium kozijnen zijn houten kozijnen wat naar de achtergrond geraakt. Logisch, want aluminium kozijnen zijn isolerend, onderhoudsvrij en geven een zeer moderne uitstraling aan het interieur. Aluminium kozijnen zijn bovendien minder duur dan houten kozijnen. Een nadeel is echter dat aluminium het minst lang mee gaat van alle opties, namelijk zo’n 40 tot 50 jaar.

Veruit de populairste keuze tegenwoordig. Kunststof kozijnen zijn betaalbaar, onderhoudsvrij en zeer isolerend. Bovendien gaan kunststof kozijnen een flinke tijd mee. Reken op een levensduur van ongeveer 50 jaar. Een minpunt van kunststof kozijnen is dat ze niet bewerkt kunnen worden. U zit vast aan de kleur die u aanvankelijk gekozen heeft. Daarbij vinden veel mensen kunststof kozijnen niet zo mooi.

Ventilatieroosters

Het materiaal van de kozijnen is niet de enige optie die u kunt kiezen. U kunt bijvoorbeeld ook ventilatieroosters in uw kozijnen laten plaatsen. Met ventilatieroosters zorgt u voor een goede en natuurlijk ventilatie van uw woning. Een voordeel van ventilatieroosters is dat u ze ook in de winter open kunt laten staan, zonder dat u ineens flink moet gaan bijstoken.

Soorten ramen

Ook qua soorten ramen zijn er verschillende opties voor kozijnen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een klap/kiepraam, of u kunt een bovenraam laten plaatsen. Voor een authentieker gevoel kunt u bijvoorbeeld een schuifraam laten installeren. Vooral in combinatie met houten kozijnen is dit een aantrekkelijke optie. Het soort raam beïnvloed natuurlijk de prijs. Daarnaast is niet elk soort raam mogelijk in combinatie met elk soort kozijn. Laat u goed informeren en bezoek ook eens vergelijkingssites en informatiepagina’s voor meer informatie.

Het is tenslotte ook zinnig om na te denken over het glas dat u in uw kozijnen wilt laten plaatsen. Wat isolatie betreft is dubbel glas of HR++ glas natuurlijk de beste optie. Laat u hier goed over informeren. In sommige gevallen en situaties levert HR++ glas niet zoveel meer op dan regulier dubbel glas. Het zou dan zonde zijn van uw investering. Onderzoek bijvoorbeeld eens de optie om op sommige, strategische plekken in huis HR++ te laten plaatsen en voor de rest dubbel glas te kiezen.