Bespaar tot 30%  

Binnen of buiten draaiend

Binnen of buiten draaiend

Over het algemeen is de vraag over een naar binnen draaiend of buiten draaiend raam minder relevant dan bijvoorbeeld de vraag over links of rechts draaiend. De meeste mensen hebben of kiezen een naar binnen draaiend raam. Los van het feit dat een naar binnen draaiend raam veel eenvoudiger te plaatsen en monteren is, zijn er meerdere redenen waarom een naar binnen draaiende raam veel vaker gekozen wordt dan een naar buiten draaiend raam.

Voordelen van een naar binnen draaiend raam

Naast bovengenoemde gemakkelijkere montage is er ook het aspect van het weer, en dan met name de wind. Deze krijgt met een naar binnen draaiend raam veel minder vat op het raam dan bij naar buiten draaiend. Als u het raam dus slechts een stukje open wilt zetten is de kans geringer dat het elke keer helemaal open zal waaien. Als tweede voordeel kan genoemd worden dat een inzethor aan de buitenkant geplaatst kan worden, zodat u geen last heeft van binnenkomende insecten. Laat de muggen maar buiten vliegen terwijl u ontspannen, zonder gezoem, van uw nachtrust geniet. Een derde aspect, niet geheel onbelangrijk, is de prijs. Omdat een naar binnen draaiend raam min of meer de standaard is zijn deze vaak op voorraad en, zoals reeds gezegd, makkelijk te monteren (voor de vakmensen). Hierdoor is een naar binnen draaiend raam de goedkopere optie.

Waarom dan toch een naar buiten draaiend raam?

Daar zijn toch wel wat redenen voor aan te halen. Allereerst zijn er mensen die ooit een huis hebben gekocht waar al naar buiten draaiende ramen inzaten, dan treedt er bij sommigen onder ons simpelweg gewenning op. Men wil niet anders en de nieuw te plaatsen ramen moeten ook naar buiten draaiend zijn, punt. Een belangrijker aspect kan de omvang van de ruimte zijn waar het raamkozijn gaat komen. Of de ruimte is relatief klein om een naar binnen draaiend raam te hebben of de inrichting laat het eigenlijk niet toe; er staan te veel ‘hindernissen’ in de kamer. Dan is naar buiten draaiend een goed alternatief. Als laatste zou u kunnen denken aan een soort gemak. Veel mensen hebben de vensterbank vol staan met plantjes, bloemen, beeldjes en wat dies meer zij. Om dat niet elke keer te hoeven verplaatsen wanneer het raam opengezet wordt is naar buiten draaiend dus ook een optie.

Nadelen van een naar buiten draaiend raam

Omdat deze vaak op maat gemaakt moeten worden en bovendien lastiger zijn te monteren bent u over het algemeen wat duurder uit. Daarnaast is de kiepstand niet mogelijk bij naar buiten draaiend, wat wel een gemis kan zijn met het oog op ventilatie. Ook is bij naar buiten draaiend geen inzethor mogelijk, al is er wel de mogelijkheid van een rolhor aan de binnenkant, maar dat is dan ook weer duurder. Der vatbaarheid voor wind was reeds genoemd. Qua inbraakveiligheid hoeft u zich minder zorgen te maken, de scharnieren zitten weliswaar aan de buitenkant, maar kunnen geheel verborgen worden weggewerkt.