Bespaar tot 30%  

Draaikiepraam

Wat is een draaikiepraam?

Een draaikiepraam is een raam dat zowel kan draaien als kiepen. Door het raam op de kiepstand te zetten kun je eenvoudig ventileren zonder dat er al te veel tocht of kou naar binnen komt. In de draaistand kunt u het raam verticaal laten draaien. In deze stand kunt u het huis snel van frisse lucht voorzien of de buitenkant van het kozijn onderhouden. Het hoofdslot van een draaikiepraam bestaat uit een inbouwespagnolet met een raamkruk. De raamkruk kan in sommige gevallen afsluitbaar zijn. Het sluitwerk bestaat uit vier tot meer dan tien sluitpunten. Draaikiepramen zijn er in veel afmetingen te krijgen. In vrijwel alle soorten kozijnen kan een draaikiepraam worden geplaatst.

Voordelen van een draaikiepraam

Draaikiepramen hebben een heleboel voordelen. Zo kunt u bijvoorbeeld zowel de binnen- als de buitenzijde gemakkelijk wassen terwijl u binnen staat. In de valstand zorgt het raam voor voldoende ventilatie in een ruimte. Er komt geen tocht langs hang- en sluitwerk als het raam is gesloten en ook inwateren is onmogelijk. U zult geen last meer hebben van klemmende ramen en de bediening van een draaikiepraam is erg eenvoudig. De ramen zijn in vrijwel alle afmetingen en glassoorten te verkrijgen. Het kozijn heeft een nette en afgewerkte uitstraling, omdat alle beslagonderdelen verdekt zijn gemonteerd. Het is mogelijk om de draaikruk te beveiligen met een slot, om de kans op een inbraak kleiner te maken.

Het onderhoud van een draaikiepraam

Een draaikiepraam heeft een heleboel voordelen. Maar als u lang wilt genieten van de voordelen van het raam, is het verstandig om het raam regelmatig te controleren en te onderhouden. Wanneer het sluitwerk niet goed meer functioneert, is het tijd om een vakman in te schakelen. De onderdelen zijn namelijk haast niet te verkrijgen in reguliere bouwmarkten. Zorg ervoor dat het sluitwerk goed functioneert, want een raam dat niet goed afgesloten kan worden is erg gevoelig voor inbraak. Smeer het sluitwerk regelmatig, zodat het soepel blijft werken. Spuit een beetje vetvrij smeermiddel op alle bewegende delen en op de sluitkommen en sluitplaatjes. Schakel bij problemen een vakman in die gespecialiseerd is in onderhoud van draaikiepramen.

Prijs van draaikiepramen

De prijs is afhankelijk van het materiaal en de grootte van de ramen. Over het algemeen geldt dat kunststof het voordeligst is. Hout en aluminium zijn respectievelijk wat duurdere materialen. Ook de kleur van het materiaal kan de prijs beïnvloeden. De verf voor hout is in de meeste gevallen het goedkoopst. Het soort glas en de gekozen opties voor het kozijn zijn ook van invloed op de prijs. Al met al is de aanschaf van een draaikiepraam een flinke investering. Het is om die reden begrijpelijk dat u de beste prijs wilt voor uw draaikiepraam. Vraag daarom meerdere offertes aan bij leveranciers in uw regio. Zo bent u zeker van een scherpe prijs en kunt u een goede vergelijking maken.