Bespaar tot 30%  

Links of rechts draaiend

Links of rechts draaiend

Stel dat u toe bent aan nieuwe raamkozijnen en na lang wikken en wegen gaat u voor kunststof, het goedkoopst in aanschaf en hoeft maar weinig onderhouden te worden. U heeft op basis van allerlei aanvragen en offertes ook al besloten welk glas u erin gaat zetten. Op basis van het zogenaamde besparingspercentage, dat bij HR++ het hoogst ligt, heeft u voor HR++ gekozen, goed isolerend, niet de duurste variant in aanschaf en een hoge besparing op uw energieverbruik. U heeft zelfs de kleur al gekozen. Dan zijn we inmiddels aanbeland in de laatste fase: het monteren van het raam. Als u echt handig bent en het wellicht vaker heeft gedaan kunt u overwegen te besparen op montagekosten door het zelf te doen. Bij de geringste twijfel adviseren wij altijd een specialist in the schakelen, het is toch net iets ingewikkelder dan het verven van een bijzettafeltje.

Links of rechts draaiend?

Waar in het begin weinig mensen aan denken is het volgende: bij plaatsing van het raam (bij de draai en draai/kiep variant) links of rechts draaiend? Dit geldt eigenlijk niet alleen voor ramen. De vraag links of rechts draaiend komt ook op bij het plaatsen van deuren en schuifpuien (bij de draai en draai/kiep variant). Links of rechts draaiend is beide natuurlijk mogelijk. Het is een persoonlijke keuze, die u overigens wel moet nemen voordat de montage begint. Linkshandige mensen zouden wellicht voor de links draaiende variant kiezen en rechtshandige mensen voor de rechts draaiende. Maar er is een belangrijker aspect waar u even bij stil moet staan.

Denk aan de ruimte

In de kamer waar het kozijn geplaatst gaat worden moet u de ruimte optimaal benutten, daarnaast moet er natuurlijk ook de ruimte zijn voor een links of rechts draaiend systeem. Het zou als voorbeeld, zo maar kunnen dat er in een studeerkamer maar één bepaalde plek is voor een mooi antiek bureau, hypothetisch rechts van het kozijn. Het zou zonde zijn dat bij een rechts draaiend raam er met elk zuchtje wind beschadigingen aan dat bureau komen. Zo zijn er meer voorbeelden te bedenken waar de beste ruimte in de buurt van het kozijn beschikbaar is. Bekijk de kamer en beschikbare ruimte dus goed voordat u beslist over links of rechts draaiend. Het zou zonde zijn om de inrichting van uw huis helemaal om te moeten zetten omdat u niet stil stond bij het links of rechts draaiend aspect. Overigens, mocht u de ruimte binnen echt niet beschikbaar hebben dan is er altijd een mogelijkheid om een naar buiten draaiend raam te nemen.

Waar worden de scharnieren geplaatst

Dat is het volgende aandachtspunt bij het links of rechts draaiend raam. Scharnieren zitten in principe altijd aan de binnenkant van het kozijn (omdat de meeste ramen naar binnen draaiend opengaan). Dus als u een links draaiend raam wenst moeten de scharnieren ook aan de linkerkant op het kozijn geplaatst worden. Hetzelfde principe werkt voor een rechts draaiend raam, dan moeten de scharnieren aan de rechterkant gemonteerd worden.