Bespaar tot 30%  

Onderdorpel

Onderdorpel vervangen en onderhouden

De onderdorpel is de onderste horizontale balk van een kozijn van een deur of een raam. Vooral de onderste dorpel van een deur heeft een heleboel te verduren en kan door de jaren heen flink wat schade oplopen. Het kan daarom zijn dat de dorpel na een aantal jaren aan vervanging toe is of gerepareerd moet worden. Als u een houten kozijn heeft, kan het voorkomen dat het hout gaat rotten. Dat levert een lelijk gezicht op en kan soms lastig te herstellen zijn. Hieronder leest u wat tips en adviezen over het vervangen en repareren van een onderdorpel.

Het controleren van de onderdorpel

Heeft u een kozijn dat al wat jaren meegaat? Dan is het verstandig om de dorpel af en toe te controleren op schade. Bij oude kozijnen is het vaak het geval dat de onderdorpel direct aansluit op de waterslag. Soms ontbreekt ook de loodslabbe, waardoor de kans groot is dat er water komt in de ruimte tussen de onderdorpel en de waterslag. Het water zorgt ervoor dat het hout wordt aangetast en gaat rotten. Controleer regelmatig of er water in de naad tussen de dorpel en de waterslag zit. Zo voorkomt u dat het hout te veel gaat rotten en de dorpel moet worden vervangen. Laat de dorpel eventueel repareren of vervangen wanneer het hout flink is gaan rotten. Soms kan de schade aan de onderdorpel worden gerepareerd, maar meestal betekent een reparatie een tijdelijke oplossing van het probleem.

Wanneer is een onderdorpel aan vervanging toe?

Een onderdorpel moet worden vervangen als het hout flink aan het rotten is. Een kleine hoeveelheid houtrot kan worden opgelost met wat houtrotvuller, maar meestal is dat een tijdelijke oplossing van het probleem. Als het hout flink aan het rotten is, is het niet meer te bestrijden met houtrotvuller.

Veel mensen komen houtrot tegen tijdens het schilderen en besluiten er dan overheen te verven met het voornemen de klus later op te pakken. Het is echter niet verstandig om over houtrot heen te schilderen en het vervangen van de onderdorpel uit te stellen. De schade wordt in de loop van de tijd alleen maar erger en de kosten voor het herstellen lopen steeds hoger op. Het kan veel voordeliger zijn om het probleem grondig aan te pakken en daarmee te voorkomen dat het over een paar jaar nog eens moet gebeuren.

Onderdorpel vervangen

Het is mogelijk om zelf de onderdorpel te vervangen, maar u kunt dat ook laten doen door deskundigen. Er komt flink wat inzicht en handigheid kijken bij het vervangen van de onderdorpel, dus het kan verstandig zijn om de klus uit te besteden. Een specialist in het plaatsen van kozijnen zal ervoor zorgen dat de onderdorpel op de juiste manier wordt vervangen. Door een nette afwerking zal het niet te zien zijn dat de onderdorpel is vervangen en vormt het één geheel met de rest van het kozijn.