Bespaar tot 30%  

Profielen

Alles over profielen van kozijnen

Als u een nieuw kozijn gaat aanschaffen, zijn er verschillende mogelijkheden voor de profielen van het kozijn. Het profiel van een kozijn bepaalt de uitstraling van het kozijn. Het is dus van belang om na te denken over welke profielen u wilt voor uw kozijnen. Er is een aantal keuzemogelijkheden die de uitstraling van uw kozijn bepalen, waardoor het samenstellen van het juiste kozijn een lastige opgave kan zijn. Bent u van plan uw kozijnen te vernieuwen? Dan kan het lastig zijn om een keuze te maken vanwege de vele opties. Hieronder leest u tips en adviezen bij het uitzoeken van nieuwe profielen.

Kozijnen met een vlak profiel

Er zijn twee soorten profielen te onderscheiden: een verdiept en een vlak profiel. Een vlak variant is de goedkoopste en meest voorkomende optie voor kunststof kozijnen. Tot enkele jaren was dit het enige soort dat te verkrijgen was, maar tegenwoordig wordt het nog maar weinig gekozen. Dat komt omdat het te weinig lijkt op originele Nederlandse kozijnen. We komen verdiepte profielen nu vooral tegen in bedrijfspanden, chalets en woningen met wat oudere kunststof kozijnen. Ook voor woningen waar voorheen een aluminium kozijn in zat komen vaak in aanmerking voor een vlak profielen, omdat een aluminium kozijn vaak erg ondiep is. Hoewel kozijnen met vlakke profielen goedkoper is dan een kozijn met een verdiept profiel, is de kwaliteit hetzelfde.

Kozijnen met een verdiept profiel

Een verdiept profiel is speciaal voor de Nederlandse markt ontworpen. Een vlak kozijn doet in kwaliteit niet onder voor een verdiepte variant, maar een dieper kozijn sluit beter aan bij de meeste bouwstijlen die in Nederland veel gebruikt worden. De inbouwdiepte van 12 centimeter komt overeen met de inbouwdiepte van de meeste oudere Nederlandse kozijnen. Het geeft het huis een mooie en authentieke uitstraling en het past goed bij de meeste bouwstijlen die in Nederland worden gebruikt. Verdiepte profielen worden niet alleen gebruikt bij wat oudere huizen, ook nieuwbouwhuizen hebben in veel gevallen dit soort kozijnen. Vaak wordt het stelkozijn er door de metselaar al in gezet, zodat het kozijn er snel in kan worden geplaatst.

Andere variaties in profielen

Er is niet alleen het verschil tussen een verdiept of vlak kozijn, er zijn nog een aantal andere variaties. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een kozijn met of zonder aanslag. Een aanslagrand zorgt voor een mooie afwerking aan de buitenzijde van het raam. De aanslagrand maakt het kozijn aan de buitenzijde iets groter, waardoor het mooi aansluit op het stelkozijn. Daarnaast is er ook de keuze tussen verdiepte of vlakke tussenstijlen en dorpels. De keuze voor verdiepte of vlakke tussenstijlen en dorpels is een kwestie van smaak. Verdiepte tussenstijlen en dorpels zorgen voor een visuele opdeling van het raam. Dat kan mooi uitkomen in het ene huis, maar juist minder in het andere huis.