Bespaar tot 30%  

Ventilatieroosters

Informatie over ventilatieroosters

Een huis moet niet alleen goed geïsoleerd worden, ook een goede ventilatie is van groot belang. Een huis is goed geventileerd als er voldoende frisse lucht naar binnen kan en vocht goed wordt afgevoerd. Het aanbrengen van ventilatieroosters in de kozijnen is een goede en effectieve manier om te zorgen voor een goede ventilatie in het huis. Het vocht dat vrijkomt met douchen, koken en uitademen, kan dan door het ventilatierooster naar buiten. Het is dus verstandig om te kiezen voor een kozijn waar een rooster in zit. Ook voor de energierekening is het een goed idee om voldoende te ventileren. Niet alleen met isoleren kun je de stookkosten laag houden, ook ventilatie is hierbij van belang. Als er namelijk te veel vocht in huis is duurt het langer voordat de ruimte is opgewarmd.

Wat is een ventilatierooster?

Een ventilatierooster is een rooster dat bovenin het kozijn zit. Het rooster bevindt zich tussen het glas en het kozijn of in een apart kozijnvak. Er zijn veel soorten roosters te verkrijgen in veel afmetingen en uitvoeringen. Ook zijn er veel mogelijkheden in de verschillende uitvoeringen. Als u van plan bent om kozijnen te vernieuwen in uw woning, is het aan te raden om te kiezen voor kozijnen met ventilatieroosters. Dat is een voordelige manier om uw huis goed te ventileren en te voorzien van frisse lucht.

Waarom ventilatieroosters?

Het is belangrijk om een huis goed geventileerd te houden. In een goed geventileerd huis komt voldoende frisse lucht naar binnen, maar er kan ook voldoende vocht afgevoerd worden naar buiten. Als er veel vocht in huis is, duurt het langer voordat het huis is opgewarmd, waardoor de stookkosten hoger uit zullen vallen. Slechte ventilatie is niet alleen nadelig voor uw portemonnee, ook uw gezondheid kan eronder lijden. Er kunnen schimmels ontstaan door het vocht die erg slecht zijn voor de gezondheid. Een bijkomend voordeel van het plaatsen van een rooster is dat het geluis van buiten kan dempen. Door het rooster te sluiten wordt het geluid van buiten aanzienlijk minder.

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor HR++ glas. Dit zorgt voor een goede isolatie, maar soms wordt er teveel geïsoleerd en te weinig geventileerd, waardoor er vochtplekken ontstaan op koude oppervlakten. Ook om deze reden is het verstandig om te kiezen voor een kozijn met een rooster.

Verschillende soorten ventilatieroosters

Ventilatieroosters zijn er in veel verschillende soorten en maten. De meest verkochte merken zijn Duco, Buva, Renson en Alarco. Er bestaan vlakke en ronde ventilatieroosters. Vlakke ventilatieroosters steken niet uit, waardoor ze ideaal zijn voor schuifpuien. Ook een hor in een kozijn plaatsen is met een vlak ventilatierooster geen enkel probleem. Ook op het gebied van kleuren zijn er een heleboel mogelijkheden. Het is ook mogelijk om binnen en buiten verschillende kleuren te bestellen. Het is niet nodig om een heel nieuw kozijn aan te schaffen als u ventilatieroosters aan wilt brengen in huis. U kunt ook een los ventilatierooster bestellen. Daarvoor heeft u de dikte van het glas nodig en de breedte van het raam.