Bespaar tot 30%  

Welk soort glas?

Welk soort glas?

U heeft zich optimaal georiënteerd en alle informatie vergaard over kozijnmaterialen en hun specifieke eigenschappen. U heeft ook een berekening gemaakt van aanschafkosten, montagekosten en onderhoudskosten van de kozijnen. Uiteindelijk heeft u op basis van al die kennis een keuze gemaakt voor het kozijn. Dan komt nu de vraag:  welk soort glas te gebruiken? Ook daar zitten weer veel verschillen in soort en prijs. Bij uw keuze welk soort glas te kiezen proberen wij in het navolgende te helpen.

Welk soort glas, verleden-heden, enkel-dubbel

Vroeger was alles enkel glas, men kende simpelweg toen niet anders. Kou kwam makkelijk binnenshuis want de isolatiewaarde van enkel glas is erg laag. Gelukkig is de markt doorontwikkeld en kunt u kiezen welk soort glas bij uw wensen en budget past. Inmiddels is er dubbel glas, dat bestaat uit twee glazen platen die op elkaar gedrukt worden. De lucht tussen de 2 platen creëert een isolerende ruimte, die niet alleen warmte-isolatie levert, maar ook een isolerende werking op geluid heeft.

Welk soort glas er nog meer is

Naast het standaard dubbel glas wordt glas ook steeds vaker gemaakt met een dun metalen laagje erop.  Nauwelijks zichtbaar voor het oog houdt dit stralingswarmte tegen. Dit type glas heet HR glas. Hoe effectiever die metalen laag werkt hoe hoger de isolatiewaarde.  Het verschil in isolatiewaarde wordt ook bepaald door de hoeveelheid ruimte tussen de glasplaten. Naast lucht in die ruimte kan men er ook gas in doen, waarover hieronder meer.

Welk soort glas kost hoeveel?

Welk soort glas u wilt gebruiken hangt van uw budget af. We hebben voor u een overzicht gemaakt van de meest voorkomende soorten, met korte uitleg en een indicatie van aanschafprijzen (excl montage) per vierkante meter. Daarnaast hebben we ook voor u geïndiceerd welk soort glas welke energiebesparing per jaar oplevert, ook weer per vierkante meter.

  • Standaard dubbel glas: 2 glasplaten met een spouw van lucht, 65 euro, energiebesparing 7 euro.
  • HR glas: 2 glasplaten met een spouw van lucht of gas, 70 euro, energiebesparing 9 euro.
  • HR+ glas: 2 glasplaten met een spouw van lucht of gas, 75 euro, energiebesparing 11 euro.
  • HR++ glas: 2 glasplaten met een spouw van lucht of gas, 80 euro, energiebesparing 13 euro.
  • HR+++ glas: 3 glasplaten met spouwen van gas, 120 euro, energiebesparing 14 euro.

Welk soort glas u ook kiest, het zal ook nog gemonteerd moeten worden. Dat kunt u echt het beste aan de vakmensen overlaten. Het komt heel nauwkeurig, waarbij alles sluitend en passend gemaakt moet worden natuurlijk. Ter indicatie moet u bij montagekosten denken aan prijzen die variëren tussen de 40 en 70 euro per vierkante meter.

Welk soort glas op basis van besparingspercentage

Standaard dubbel glas is het goedkoopst, maar u bespaart relatief weinig energie, HR+++ is het duurst, tegen ook een relatief lage energiebesparing. Aan de hand van bovenstaande prijzen is HR++ de beste optie. De besparing is meer dan 16% van het aanschafbedrag. Aan u de uiteindelijke keuze.