Bespaar tot 30%  

Ramen

Ramen – Een korte uitleg

Er zijn vele termen die betrekking hebben op al het ‘glas’ dat in uw woning aanwezig is (we hebben het hier over het onroerend goed, het frame van uw huis). Er wordt vaak gesproken over kozijnen, ramen, ruiten en raamkozijnen. Wat wordt er nu precies bedoeld? Het kozijn is dat gedeelte waarin een raam wordt geplaatst, het frame dus. Ramen zijn de bewegende delen in de kozijnen die open en dicht kunnen. De ruit is het glazen gedeelte van het raam. Als laatste heb je de raamkozijnen, dat zijn de kozijnen mèt de ramen, dus de combinatie van kozijn en raam.

Verschillende methoden voor open en dicht

  1. ramen die helemaal opengezet kunnen worden heten draairamen, gewenst voor een snelle doorluchting van de kamer waarin deze geplaatst worden. U kiest zelf voor het naar buiten of juist naar binnen draaien. Bij die overweging kunt u denken aan het gemak van ramen lappen (naar binnen draaiend) alsook aan gordijnen die niet in de weg kunnen hangen (naar buiten draaiend).
  2. Veel mensen kiezen voor een draai/kiepraam. Daarmee heeft u de keuze de ramen helemaal open te kunnen zetten, maar ook de ramen te kantelen, waarbij de bovenkant een stukje naar voren komt en de onderkant ‘vast’ blijft zitten. Uiteraard kan dit alleen met de naar binnen draaiende variant.
  3. Heeft u de ruimte in een kamer hard genoeg nodig dan kiest u voor een schuifraam. De naam zegt het eigenlijk al, u kunt daarmee de ramen open en dicht schuiven, naar links of rechts dus.
  4. Als laatste is er het kantelraam, vaak gebruikt in badkamers en toiletten ter bevordering van de ventilatie, zonder alle warmte uit de ruimte te verliezen. Het systeem is als de kiepvariant, de bovenkant komt iets naar voren en onder blijft het vastzitten of vice versa.

Isoleer en bespaar

Mocht u nieuwe ramen overwegen, zorg dan dat u isoleren glas gebruikt. Waar vroeger enkel glas werd gebruikt en daarmee veel warmte verloren ging, wordt er hedendaags op zijn minst dubbel glas geplaatst, beter isolererend tegen kou en geluid. De stookkosten gaan daarmee drastisch omlaag. Tussen de twee glasplaten zit een luchtdichte ruimte die deze isolerende werking van de ramen tot gevolg heeft. Vaak hoort u ook de term HR glas: om stralingswarmte af te weren wordt er een (nagenoeg onzichtbaar) metalen laagje op het glas aangebracht, waardoor de warmte binnenshuis blijft.

Raamkozijnen

Wanneer uw ramen aan vervanging toe zijn, maar ook uw kozijnen verouderd of beschadigd dan vervangt u dus uw raamkozijn. Over ramen en de verschillende soorten hebben we het al gehad. Voor uw kozijn kunt u kiezen uit kunststof, hout of aluminium. Hierbij zijn kunststof en aluminium en kunststof het minst bewerkelijk in onderhoud, een wasbeurt per jaar is afdoende. Hout is bewerkelijker en zal om de zoveel jaar een lik verf nodig hebben. In aanschaf is aluminium het kostbaarst, gevolgd door hout. Een kunststof kozijn is de goedkoopste optie. Welke van de ramen u ook neemt, alles is mogelijk met de verschillende soorten kozijnen in aanbod.