Bespaar tot 30%  

Schuifpuien

Schuifpuien, uitzicht en meer

U heeft zo uw best gedaan om de achtertuin weer in volle bloei, gesnoeid en wel, met trots te kunnen aanschouwen. Maar vanuit de woonkamer blokkeert die muur wel het grootste gedeelte van dat prachtig aanzicht. U zou dan eens een van de vele beschikbare schuifpuien moeten overwegen. Niet alleen voor het uitzicht op uw tuin, denkt u ook eens aan de lichtinval in huis, letterlijk het zonnetje in huis op een onbewolkte dag. De ruimte die visueel gecreëerd wordt doet uw (woon)kamer ineens veel groter voorkomen. Een laatste reden waarom u een van de schuifpuien zou kunnen overwegen is het gemak waarmee u in de zomer in en uit uw tuin loopt en de tafels en stoelen die u binnen een handomdraai van binnen naar buiten brengt voor bijvoorbeeld een zomerse barbecue.

Bepaal uw keuze

Voordat u uit een van de vele schuifpuien uw definitieve keuze maakt heeft u nog wel de nodige voorbereiding te doen. Allereerst de begroting: schuifpuien komen in vele soorten en maten, waarover dadelijk meer. Het is geen geringe uitgave (ondanks het woongenot dat u ervoor terugkrijgt) en afhankelijk van meerder factoren. Denk hierbij, onder meer, aan het materiaal waarvan schuifpuien gemaakt kunnen worden, of aan het aantal delen waaruit schuifpuien zijn gemaakt. Dat laatste hangt natuurlijk weer nauw samen met de lengte (en hoogte) van de schuifpuien.

Advertenties

Veel aanbieders adverteren met stuntprijzen voor hun schuifpuien. Maar let altijd goed op of bij de genoemde prijzen ook de montage is inbegrepen, dit is namelijk bovenop de aanschafprijs nog een heel bedrag en kan oplopen tot hoog in de 1000 euro of meer oplopen. Daarnaast is het belangrijk over welke afmetingen het gaat. Schuifpuien hebben vaak standaardmaten (2,2m hoog en 2m, 3m of 4m lang) en liggen op voorraad. Als u een niet gangbare maat zoekt dan komt u in de categorie schuifpuien op maat terecht met als resultaat dat de prijzen daar hoger liggen.

Er zijn verschillende schuifpuien die in mechanisme verschillen. U kunt een deel van de schuifpui vast laten zitten waarbij het beweegbare gedeelte voor het vaste gedeelte openschuift. U kunt natuurlijk ook alle delen verschuifbaar maken. Ook een vouwsysteem is mogelijk bij de vele soorten schuifpuien die worden aangeboden. Veelal worden schuifpuien ook in een ‘combinatie mechanisme’ geleverd, naast schuiven ook kantelen, het zogeheten draai/kiep systeem. Het kantelen kan dan gebruikt worden ter bevordering van de ventilatie, zonder dat alle warmte vanuit binnen naar buiten vliegt. Er is op het gebied van schuifpuien zo veel mogelijk dat het raadzaam is dat u zich zeer goed laat informeren voordat u overstag gaat.

Materialen voor schuifpuien

Dan rest nog de keuze voor het materiaal waar de schuifpuien van gemaakt zijn. Een houten schuifpui vergt veel onderhoud maar heeft voor velen een warm aanzien. Kunststof schuifpuien vergen weinig onderhoud en hebben een modernere uitstraling. Aluminium schuifpuien vergen ook weinig onderhoud, zijn sterk en geven uw huis een strakke, hippe ‘look’. Aluminium is het kostbaarst, gevolgd door hout. Kunststof is het goedkoopste alternatief.